Wing Tsun

Legenden om Wing Tsun Kuen

Wing Tsun Kuen opstod som kampkunst i Kina omkring 16-tallet under invasionen fra Manchuriet. Under denne invasion blev størstedelen af den kinesiske befolkning underlagt mange restriktioner, herunder også forbuddet mod at bære våben, for derved at undgå en revolution. De kinesiske oprørsstyrker var på grund af dette forbud tvunget til at udvikle nye måder at forsvare sig selv på. De traditionelle stilarter indenfor kung fu krævede at eleven skulle træne 15 – 20 år for at kunne bruge det i praksis. Derfor havde oprørsstyrkerne et behov for at finde frem til en hurtigere og mere effektiv måde at lære at forsvare sig selv. På baggrund af dette opstod stilarten som senere ville blive kendt som Wing Tsun Kuen. Wing Tsun Kuen består af en række enkle og direkte teknikker der gør udøveren i stand til at lære at forsvare sig selv i løbet af kort tid.

Oprørsstyrkerne holdt til i datidens shaolin tempel da dette i starten af invasionen blev ladt i fred af invasionsstyrkerne, og derfor kunne benyttes som tilflugtssted og træningsplads. Manchurene fandt dog ud af at de kinesiske oprørsstyrker holdt til i templet og angreb det. Under angrebet blev templet brændt af og kun få nåede at flygte, en af disse var Ng Mui.

Ifølge legenden søgte Ng Mui tilflugt i et fjernt tempel hvor der i nærheden lå en mindre landsby. I landsbyen boede der en købmand med hans datter Yim Wing Tsun. En dag da Ng Mui var nede i landsbyen mødte hun den meget oprevede købmand der fortalte Ng Mui at den lokale bandeleder havde krævet at ville giftes med Yim Wing Tsun, og at købmanden derfor ville flygte fra landsbyen. Ng Mui blev meget oprørt over dette og valgte at hjælpe købmanden og hans datter, hun besluttede sig derfor for at lærer Yim Wing Tsun oprørstyrkernes hemmelige kung fu stilart. Ng Mui fortalte Yim Wing Tsun at hun skulle fortælle den lokale bandeleder at hvis han om et år kunne besejre Yim Wing Tsun i kamp ville hun giftes med ham. Bandelederen fandt dette foreslag ganske morsomt og tog imod udfordringen da han troede at han havde vundet på forhånd.

Yim Wing Tsun blev i det efterfølgende år trænet af Ng Mui. Da der kun var kort tid til at Yim Wung Tsun skulle kæmpe mod den fysiske større og meget mere erfarne bandeleder, var træningen fokuseret på de mest direkte og effektive teknikker. Efter et års træning besejrede Yim Wing Tsun den lokale bandeleder som efter nederlaget forlod byen. Ng Mui valgte derefter at kalde kampsystemet Wing Tsun efter købmandsdatteren Yim Wing Tsun.

Wing Tsun Kuen betyder nævesystemet “smukt forår”.